Dlaczego warto jeść daktyle suszone?

Świeże, jak i daktyle suszone najchętniej kupowane to źródło ważnych dla zdrowia substancji. Owoce te doceniane są przede wszystkim przez sportowców, ale są pomocne w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego, a do tego wspierają trawienie.

Czym są daktyle?

Daktyle to owoce palm daktylowych, które rosną w Afryce, Australii, Meksyku i Kalifornii. Od wieków były wykorzystywane do produkcji wina(zawierają dużo cukrów prostych i fermentacja szybko przebiega). Owoce te są też znane z właściwości leczniczych. Dojrzałe daktyle odznaczają się dużą zawartość cukrów(do 80%), które przyswajają się bardzo szybko. Z tego powodu daktyle są dobrym źródłem energii, które jest wykorzystywane przez sportowców. Ich spożycie zapewnia uzupełnienie niedoboru glikogenu w organizmie, a zawarty w nich potas zapobiega skurczom. Pomimo dużej zawartości cukrów po ich regularnym spożyciu nie podnosi się poziom cukru we krwi. Oprócz potasu daktyle są bogate także w witaminy PP, B1, B2 i A oraz minerały takie jak:

– żelazo,

– fosfor,

– wapń,

– magnez.

Dodatkowo daktyle są bogate w błonnik usprawniający pracę jelit oraz oczyszczający je. Wpływa to na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka okrężnicy. Daktyle są też pomocne w zapobieganiu takim chorobom jak:

– miażdżyca,

– przeziębienie(zawierają naturalne salicylany, które działają jak aspiryna).

Daktyle dzięki swoim właściwościom wpływają na obniżenie poziomu trójglicerydów oraz regulują poziom cholesterolu we krwi i są uważane za skuteczny afrodyzjak.

Jak spożywać daktyle?

Daktyle można zjadać jako samodzielną przekąskę(jako alternatywa dla słodyczy). Mogą być też dodawane do deserów i dań wytrawnych. Daktyle są słodkie i miękkie. Owoce te mogą stanowić dodatek do sałatek, dodatek do koktajli(zastępując cukier lub miód) czy do gulaszy i dań tagin(potrawy bliskowschodnie). Z daktylami obecnie najczęściej są wykonywane tzw. “kulki mocy”(należy je zblendować z innymi składnikami jak: orzechy, wiórki kokosowe czy płatki owsiane).

Dlaczego warto jeść daktyle?

Daktyle to owoce, które posiadają liczne właściwości zdrowotne takie jak:

– ochrona przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych,

– dzięki dużej zawartości potasu pozwalają utrzymywać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni nas przed nadciśnieniem tętniczym,

– posiadają właściwości alkalizujące, czyli zobojętniające kwasy,

– wzmacniają układ odpornościowy organizmu.